Greater Crested Tern

IUCN Least Concern (LC)

About the Greater Crested Tern

The Crested Tern is a large, coastal tern with yellow bill and black crest on its head. Its upperparts are mostly dark grey and white including a white neck. In flight they are long-winged and front-heavy in flight (sometimes they are confused with gannets due to their large bill and long neck).

Terns are related to gulls, but have straighter, more pointed bills and more slender wings. They also have forked tails and graceful flight patterns, earning them their former name of ‘sea-swallows’.

Average size is 47cm and average weight is 322 grams.

Alternative names

  • Bass Straits Tern, Torres Straits Tern, Crested Tern, Swift Tern

Scientific name

  • Thalasseus bergii

Clutch size

  •   2

Diet

  •   Fish

Habitat

Location

Conservation status (IUCN)

Identification

How to identify the Greater Crested Tern

Two Crested Terns stand in the shallow water, looking to the right of the screen. Their bills are yellow, and their bodies are mostly white with a black crest and grey wings.

IUCN Least Concern (LC)

Gulls, Terns and Noddies

Colour

  • Black
  • Grey
  • White
  • Yellow

Size

  • Medium to large (45 to 60 cm

Shape

  • Seagull

Songs & calls

Listen to the main call

Most common calls are a raspy 'kerrack' or 'ke-eck'. Other calls include a throaty 'korrkorrkorr' given at the nest by anxious or excited birds

Bird call recorded by: Peter Woodall, XC36632 via xeno-canto.org, licensed under CC BY-NC-ND 2.5

The calls also include a 'wep wep' in flight.

Bird call recorded by: Peter Boesman, XC1067025 via xeno-canto.org, licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Habitat & distribution

The Crested Tern is found along the Australian coastline and offshore islands.

The Crested Tern occurs in coastal parts and islands around Australia. It can be found along sandy beaches, rocks and sparsely vegetated sandy or rocky islands.

Though the Crested Tern is usually a strictly coastal species, there are occasional records in the arid interior of Australia, where birds were possibly blown by passing tropical cyclones!

Distribution map

image/svg+xml background

Behaviour

Usually seen in flocks.

They breed in colonies on small offshore islands where their nests are so densely packed together that adjacent owners can touch each other’s bills.
Rests on buoys or on rocks and sandbars, often with other terns and gulls.

There are few stretches of the Australian coastline where the Crested Tern cannot be seen.

Feeding

The Crested Tern is usually seen in flocks, often with other terns and Silver Gull.

It forages over coastal seas and offshore, where it can plunge dive from several metres high as well as skim the waters surface for fish and other aquatic prey.

Breeding

The Crested Tern forms monogamous pair bonds. It roosts on sandy beaches , rocks and sometimes on man-made structures.

It nests in colonies on low-lying sparsely vegetated sandy or rocky islands. The nests are packed tightly together.

Clutch size is 2 eggs.

Breeding season is from October to December.

Conservation

IUCN Least Concern (LC)

  • EX
  • EW
  • CR
  • EN
  • VU
  • NT
  • LC
  • DD

IUCN status reflects the conservation status of this species globally.

Threats to the species

  1. Collisions with infrastructure

    Injury or death caused by birds striking human-made structures such as buildings, windows, powerlines, wind turbines, fences, or vehicles. 
  2. Climate change

    Long-term changes in temperature, rainfall, sea levels, and extreme weather that alter habitats, food availability, breeding success, and survival. 
  3. Habitat destruction

    The permanent loss or severe degradation of natural habitat due to land clearing, urban development, agriculture, mining, or infrastructure. 
  4. Domestic animals

    Impacts from owned animals (such as cats and dogs), including predation, disturbance, or habitat degradation.
  5. Pollution

    Contamination of air, water, or land by harmful substances such as chemicals, plastics, oil, heavy metals, or agricultural runoff. 
  6. Disease

    Infectious diseases, parasites, and pathogens that can cause illness, death, or population decline in wild birds. Includes H5 bird flu (highly pathogenic avian influenza / HPAI), Psittacine Beak and Feather Disease (PBFD), and other emerging or endemic conditions.   

How to help